Să vorbim deschis despre igiena spirituală

de Bill Schnoebelen

Bill Schnoebelen

Bill Schnoebelen

În căminele credincioşilor, descoperim adesea că motivele pentru diverse situaţii nefericite (boală, probleme cu copiii, păcate copleşitoare, probleme emoţionale etc.) se pot datora prezenţei unui anumit gen de obiecte idolatre în casă – folosite ca decor. Chiar dacă aceste lucruri sunt de multe ori folosite în mod nevinovat, ele tot pot să fie o „uşă deschisă” pentru ca Satan să intre şi să atace familia.

Titlul acestui articol, care îi poate nedumeri pe unii, vorbeşte despre faptul că toţi creştem cu anumite reguli despre igienă în domeniul fizic (băi regulate, spălarea mâinilor înainte de a mânca etc.). Ştim că dacă aceste reguli sunt încălcate, organisme invizibile minuscule pot să ne invadeze trupurile şi să cauzeze probleme grave. Cazurile recente de E. coli oferă un exemplu care ne dă fiori.

Să fim siguri, oamenii care au mâncat spanac (sau altceva) au făcut-o în mod nevinovat. Au presupus că spanacul era sănătos (cum şi este de obicei) şi au acţionat în consecinţă. Poate că nu au spălat legumele atât de minuţios cum ar fi trebuit, din cauză că au presupus că erau pre-spălate şi/sau că erau organice. Rezultatele tragice le-am văzut cu toţii la ştiri.

Totuşi, în domeniul spiritual, există de asemenea organisme mici – nevăzute – care sunt dăunătoare pentru noi. Le numim demoni, sau diavoli, sau duhuri rele. La fel cum respectarea regulilor igienei fizice ne face să ne aflăm într-o siguranţă rezonabilă faţă de boli, la fel, igiena spirituală ne menţine protejaţi de atacul demonic şi de săgeţile arzătoare ale duşmanului.

Unii oameni care nu s-ar gândi niciodată să pună o grămadă aburindă de bălegar de cal în mijlocul mesei din sufragerie (cu muşte şi toate celelalte), pot să aibă echivalentul spiritual al acesteia chiar în inima căminului lor şi să nu realizeze.

Înainte de a intra în detalii, trebuie să fac două observaţii importante:

1) Nu spunem că a avea ceva precum articolele listate mai jos te va costa mântuirea (bineînţeles, dacă nu te închini literalmente lor!). Ele îţi pot cauza rău emoţional, mintal, voliţional1 sau fizic, dar în mod normal nu pot face rău duhului tău.2 Pot cauza o deteriorare spirituală treptată a vitalităţii tale spirituale, prin expunere prelungită la ele. La fel cum faptul că te afli într-un mediu nesănătos poate să nu te omoare, dar te poate slăbi sau să te facă să iei constant virusuri, răceli etc.

2) Baza scripturală pentru toată această învăţătură se găseşte în Deuteronom 7:26, unde Iahve ne avertizează: „Să nu aduci niciun lucru urâcios în casa ta, ca să nu fii nimicit cu desăvârşire, tu şi lucrul acela; să-ţi fie groază de el, să-ţi fie scârbă de el, căci este un lucru blestemat.” Un lucru blestemat este în primul rând un idol. Dar în doilea rând, este orice spune Iahve că este blestemat sau abominabil, sau alţi termeni similari. În Noul Testament, aceasta se reia în Fapte 19:19, unde noii credincioşi au venit şi şi-au ars cărţile oculte sau păgâne şi accesoriile, în ascultare de Evanghelie. Ar trebui să facem la fel.

Principiul larg este: ORICE este religios sau mistic, sau care primeşte închinare, în special dacă este tridimensional3, poate fi un idol sau un obiect blestemat.4 Ar trebui să facem observaţia că în pasajul unde apare porunca respectivă (Iosua 7), obiectul blestemat care îl face pe Israel să piardă o luptă cheie era doar „o manta frumoasă de Şinear” (Iosua 7:21). Din punct de vedere tehnic, nu era ceva care primea închinare.

Dar, şi aceasta este CHEIA, era ceva ce Iahve pusese sub interdicţie şi era interzis să fie în posesia unui israelit. Dacă citeşti capitolul, vei observa că cel care a adus ofensa a fost omorât cu pietre pentru păcatul lui. Yahweh nu ia lucrurile uşor când Îi călcăm poruncile.

Următoarea listă nu este exhaustivă, nici nu ar putea să fie. Dar le dă oamenilor o bună idee cu privire la această temă:

I. Arta idolilor păgâni:

  a. Statui ale lui Buda, statui Kwan Yin sau Foo Dogs, alte simboluri religioase similare

  b. Păpuşi Kachina, picturi în nisip ale nativilor americani, reprezentări artistice ale totemurilor şi ale altor simboluri religioase ale nativilor americani

  c. Artă religioasă africană – în special lucruri care sunt clar de o natură sexuală, precum obiectele Obeah sau baghetele magice (adesea vândute ca bastoane), sau arta aborigenă

Termenii Obeah şi Wanga sunt cuvinte africane diasporice care apar în „Cartea Legii” (textul sacru de la Thelema, scris de Aleister Crowley în 1904):

Obeah este o tradiţie folclorică şi magie folclorică întâlnită printre cei de descendenţă africană din Indiile de Vest. Ea derivă din surse Kongo sau bantu africane şi are o paralelă apropiată nord-americană în invocarea duhurilor sau în religia hoodoo africano-americană.

Wanga (uneori scrisă oanga sau wanger) este un ansamblu de farmece magice găsit în practicile magice folclorice din Haiti, şi ca atare este legată de religia voodoo din Africa de Vest, care la rândul ei provine de la poporul fon din ceea ce este acum statul Benin.

În „Comentariile” sale, Crowley explică:

„Obeah este magia Luminii Secrete cu referinţă specială la fapte; wanga este corespondenţa sa verbală sau mentală. […] „Obeah” fiind faptele şi „wanga” cuvintele, conform magiei, cele două acoperă întreaga lume a expresiei externe.”

Descrierea Obeah ca „fapte” este destul de logică, dar să numeşti wanga, un ansamblu asemănător unui bagaj mojo, „cuvinte”, este de neînţeles, altfel decât ca o aluzie voalată sau ca o metaforă. Astfel, este posibil ca Crowley să nu se fi referit la practicile literale Obeah jamaicane, sau la wanga haitiană actuală.

El continuă spunând:

„Magia este managementul a tot ceea ce spunem şi facem, astfel încât efectul este schimbarea acelei părţi din mediul nostru care nu ne satisface, până ce lucrurile se schimbă. O remodelăm mai aproape de dorinţa inimii.”

„Ceremoniile magice propriu-zise sunt în principal încercări organizate şi concentrate de a ne impune Voinţa asupra anumitor părţi ale Cosmosului. Ele sunt doar cazuri particulare ale legii generale.”

  d. Dragonii

  e. Orice se aseamănă unui demon sau unui drac (de exemplu garguii)

  f. Poate surprinzător pentru unii, obiectele religioase catolice precum crucifixele5, statuile lui „Isus”, ale Mariei sau ale „sfinţilor”

II. Obiecte oculte

  a. Unicornii (asociaţi iniţial cu Hristos, aceşti cai cu corn au devenit atât de asociaţi cu New Age şi cu ocultismul în generaţia ce a trecut, încât te sfătuim să ai grijă.)

  b. Cristalele – dacă sunt date de guru New Age sau de mediumi etc.6

  c. Semnele Hex (Pennsylvania olandeză)

  d. Bijuteria „Cornul italian” – un „corn” mic din aur purtat de bărbaţi în jurul gâtului, pe un lanţ de aur, despre care se presupune că aduce virilitate

  e. Pegas (cal înaripat)

  f. Apariţii solare (sau pietre solare, de fapt simboluri ale lui Ba’al)

  g. Jucării oculte (lista este foarte mare şi creşte mereu, depăşeşte abilitatea noastră de a ne menţine la curent, dar te face să îţi formezi o idee)

   i. Cărţile7 sau accesoriile Harry Potter

   ii. Mese ouija (foarte rele!)

   iii. Diferite jucării precum ţestoasele Ninja, Power Rangers, He-Man, Smurfs, Micul meu ponei etc.

   iv. Jocuri şi figurine Temniţe şi Dragoni, alte accesorii

   v. Pokemon şi Yuhiyoh, şi jocuri de colecţie similare8

   vi. Magick the Gathering, Vampire the Masquerade şi jocuri de cărţi similare

   vii. Bibelouri de Halloween9

   viii. Păpuşi din resturi de varză

  h. Bijuterii

   i. Pentagrame (stele cu cinci colţuri)

   ii. Hexagrame (dar nu Steaua lui David sau Magen David10)

   iii. Cruci ankh

   iv. Rune (naziste) – simbol al iniţialelor zeului cu corn al vrăjitoriei

   v. Craniu şi două oase încrucişate – de asemenea simbol al zeului vrăjitoriei

   vi. Unele bijuterii ale nativilor americani

  i. Accesorii catolice – rozaruri, mătănii etc.

  j. Bijuterii cu pietre de naştere – depinde de intenţia persoanei

  k. Însemne ale regalităţii masonice

   i. Şorţuri, eşarfe

   ii. Inele şi bijuterii ale oricărui rege

   iii. Fesuri sau însemne ale regalităţii Shriner

   iv. Obiecte ale ordinului Steaua Răsăritului sau obiecte ale altor organisme masonice auxiliare11

   v. Cărţi scrise de masoni sau de monitori ritualici

I. Cărţi oculte sau sectare

  i. Cărţi sau materiale despre magie, New Age, vrăjitorie sau astrologie

  ii. Cartea lui Mormon, Perla de Mare Preţ, Doctrine şi Legăminte, alte cărţi ale Sfinţilor din Zilele de pe Urmă

  iii. Literatura sau Bibliile Martorilor lui Iehova

  iv. Alte „traduceri ale Bibliei” apostate (NIV, NAS, RSV etc.)12

  v. Literatură de la orice grup de Gândire Orientală sau de la orice grup „sectar”13

III. Pornografie (se înţelege de la sine)

IV. Droguri ilegale (se înţelege de la sine)

V. Practici oculte:

  a. Astrologia

  b. Ghicitoria (spunerea viitorului)

      i. Cărţi de tarot sau cărţi de joc pentru cartomanţie

      ii. Chiromanţie

      iii. Citirea în frunze de ceai

      iv. Mesele ouija

      v. I Ching (metoda monedei sau a tulpinilor de coada şoricelului)

  c. Spiritualism (spiritismul AKA)

  d. Vizualizarea şi anumite feluri de vindecare interioară

  e. Unele practici de sănătate holistică alternativă:

      i. Vindecarea sau terapia prin îngeri

      ii. Chrurgia psihică

      iii. Vindecătorii psihici14

  f. Unele secte motivaţionale sau pentru autoîmbunătăţire

     i. EST sau Forum

     ii. Controlul minţii prin metoda Silva

     iii. Dianetica sau scientologia

     iv. Wayne Dyer

     v. Roy Masters (Fundaţia pentru Înţelegerea Umană)

     vi. Napoleon Hill (Gândeşte şi Îmbogăţeşte-te)

     vii. Shri Chimnoy

     viii. Gândirea în posibilităţi (Schuller)

     ix. Învăţătura „Celor patru temperamente” (La Haye)

     x. Mare parte din ceea ce se învaţă în ramurile creştine extreme ale mişcării „Cuvântul Credinţei”

  g. Unele exerciţii de reducere a stresului:

      i. Orice te sfătuieşte să-ţi goleşti mintea

      ii. Vizualizarea „persoanelor înţelepte” sau a „sfătuitorilor”, sau chiar a lui Isus

Deşi există creştini care învaţă că nu ar trebui să avem mici figurine sau statui ale „animalelor necurate” precum pisici sau bufniţe, sau ale oricărui animal asociat cu ocultul (broaşte râioase, broaşte, porci etc.), conform experienţei noastre, astfel de lucruri NU sunt periculoase din punct de vedere spiritual. Poţi să-ţi pierzi echilibrul dacă mergi prea departe în această direcţie.

Animalele, în sine, sunt bune şi sunt un dar de la Creatorul nostru, care trebuie primit cu mulţumiri (1 Timotei 4:3-4). Pisicile, bufniţele etc. sunt animale reale făcute de Iahve pentru plăcerea noastră. Animalele mitice ca Pegas sunt lucruri pe care le-a inventat omul prin imaginaţia lui, şi multe dintre ele sunt (din nefericire) folosite pentru a exprima sau învăţa practici magice.

Înţelegem că unele dintre lucrurile discutate aici sunt controversate şi că oamenii de bună credinţă pot să creadă că:

1) Am fost prea severi sau…

2) Nu am fost destul de severi.

Tot ce putem spune este că Iahve ne-a chemat să fim oameni sfinţi şi separaţi. Pentru noi, aceasta înseamnă că dacă trebuie să greşim, trebuie să greşim în latura precauţiei. Consiliind literalmente mii de credincioşi din 1988, am găsit că articolele de pe listele de mai sus sunt foarte problematice şi trebuie să credem că – în cele mai multe cazuri – avem versete în Biblie care sprijină avertizările noastre. Dar în cele din urmă, trebuie să te rogi TU însuţi cu privire la aceste lucruri şi să le duci înaintea Tatălui ceresc cu o inimă sinceră şi zdrobită, şi să decizi dacă le practici sau le păstrezi, sau nu. Este îndatorirea ta în calitate de credincios. Întrebările şi comentariile tale sunt binevenite.

1 Voliţional se referă la facultatea sau puterea voinţei tale. Unii oameni care păstrează obiecte păcătoase sunt uimiţi cât de greu le este să scape de obiceiuri rele, de adicţii etc. Aceasta din cauză că puterea voinţei lor a fost paralizată.

2 Credem că Biblia învaţă că suntem fiinţe alcătuite din trei părţi – trup, suflet şi duh (1 Tesaloniceni 5:23). Acesta reflectă faptul că suntem făcuţi după chipul Creatorului nostru, care este de asemenea Trup (Isus), suflet (Tatăl) şi Duh (Duhul Sfânt). Se crede de obicei că pentru fiinţele omeneşti, mintea, voinţa şi emoţiile sunt facultăţi ale SUFLETULUI.

3 Vezi Exod 20:4 – o imagine gravată – însemnând ceva gravat, tăiat sau sculptat.

4 Partea tridimenisonală a preceptului este foarte importantă. Unii oameni se tem de ceva precum coperţile uneia dintre cărţile noastre, Masonry: Beyond the Light, pentru că are în fundal un cap de capră care arată demonic, Baphomet. Dacă ar fi o figură tridimensională, ar fi un idol. Dar ca ilustraţie bidimensională este inocentă, afară numai dacă unii o folosesc într-adevăr pentru închinare – ceva improbabil în cazul unei coperţi de carte.

5 Permite-ne să fim clari aici, un crucifix este definit ca o cruce cu o sculptură sau cu un basorelief al lui „Isus” atârnând pe ea. Este periculos fiindcă (pe lângă faptul că este tridimensional), Biblia spune clar că cel ce este atârnat pe lemn este blestemat de Iahve (Deuteronom 21:23) şi că – fiind răstignit pe un lemn – Isus a devenit blestem pentru noi (Galateni 3.13).

6 În ele însele, cristalele sunt doar parte a creaţiei. Dar dacă sunt „încărcate” sau „date” de un ocultist – ai grijă! Dar doar cumpărând un cristal frumos dintr-un magazin rock nu este idolatrie.

7 Chiar dacă extraordinar de popularele cărţi „Harry Potter” nu sunt idoli în ele însele, li se aduce virtualmente „adorare” de către milioane de copii impresionabili. Unii copii citesc cărţile cele mari de zece, cincisprezece ori. Nu recomandăm nici măcar să ai cărţile în casă, dacă ai copii. Pentru mai multe despre acest subiect controversat, vezi Să vorbim deschis despre Harry Potter sau videoul/DVD-ul To Harry or not to Harry?

8 Pentru mai multe informaţii despre aceasta, vezi Să vorbim deschis despre Pokémon.

9 Vezi tractatul nostru Halloween: Este timpul să fim răi… pentru mai multe informaţii despre îngrijorarea noastră cu privire la Halloween.

10 Pentru ca o hexagramă (o stea cu şase colţuri) să fie eficientă din punct de vedere magic, trebuie să fie în interiorul unui cerc. Magen David (Scutul sau Steaua lui David), deşi adesea confundată cu hexagrama, nu este. Este de fapt un simbol al iudaismului, care datează cel puţin din vremea lui Mesia.

11 Nu este o listă exhaustivă, dar ar trebui să includă: Masoneria Lojei Albastre, Masoneria Ritului de York, Masoneria Ritului Scoţian, Ordinul Cavalerilor Templieri, Shrine, Fiicele lui Iov, Fetele Curcubeului, DeMolay, Fiicele Nilului, Cedrii Înalţi etc.

12 Poate veni ca un şoc pentru unii credincioşi, dar există un adevărat pericol spiritual în aceste versiuni moderne ale Bibliei. Cele mai multe atacă în mod deschis naşterea din fecioară, dumnezeirea lui Hristos, inerenţa Scripturilor şi puterea răscumpărătoare a sângelui Mielului. De multe ori ele conţin duhuri ale lui Antihrist. Pentru mai multe informaţii, scrie pentru a primi tractatul nostru „What’s Lurking in Your Home?”, sau broşura „Straight Talk on Bible Manuscripts”.

13 Evident, într-o anumită măsură, răspunsul la întrebarea ce anume face ca o sectă să fie sectă, este o judecată subiectivă. Dar în linii mari, pentru ca o mişcare religioasă să fie adevărată – trebuie să creadă cel puţin aceste cinci lucruri: 1) Într-o Divinitate adevărată şi vie, Iahve, în Fiul Său şi în Duhul Sfânt; 2) Că Isus este singurul Său Fiu Născut şi că este pe deplin divin şi pe deplin uman; 3) Că Sfânta Biblie este singura autoritate şi autoritatea finală pentru adevărul divin, şi că niciun bărbat şi nicio femeie nu are dreptul să o corecteze; 4) Că suntem salvaţi prin har, prin credinţa în jertfa de ispăşire a lui Isus pe Calvar, fără lucrări sau fapte bune; 5) Că reflectarea salvării se vede în faptul că acţionăm ca slujitori ai lui Isus şi că păzim poruncile Lui. Dacă bisericii tale îi lipseşte oricare dintre acestea, poţi foarte bine să te afli într-o sectă. Pot să aibă doctrina corectă, dar dacă îşi manipulează şi îşi abuzează oamenii, sau dacă încearcă să conducă fiecare aspect al vieţii lor, sau dacă privesc la un singur lider autoritar pe care nu îl pune nimeni la îndoială, atunci, în sens sociologic, sunt o sectă.

14 Din nou, poate să existe o linie fină de demarcaţie între adevăraţii credincioşi care lucrează cu un dar scriptural al vindecării şi vindecătorii psihici. În mod tipic, cei din urmă NU Îl glorifică pe Isus, sau dacă o fac, nu mărturisesc că a venit în trup şi că a înviat din morţi şi ca singura adevărata cale pentru mântuire. Orice vindecător care nu Îl glorifică pe Isus în acest sens probabil că este cineva care trebuie evitat.

[William J. Schnoebelen, Straight Talk #40 on “Spiritual Hygiene” (Updated!). Copyright © 2006 William J. Schnoebelen. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *