Halloween: Este timpul să fim răi…

de Bill Schnoebelen

„Nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor.” – 1 Corinteni 10:21

Când am devenit creştin în anii ’80, am fost uimit de cât de multe biserici sărbătoreau Halloween. Unele aveau petreceri de bal mascat. Altele mergeau atât de departe încât sponsorizau „case bântuite” ca să-i încânte pe copii şi să strângă fonduri pentru proiecte.

Poate că eram mai sensibil decât cei mai mulţi, fiindcă fusesem un vrăjitor adevărat! Deşi mulţi creştini cred că vrăjitorii ţin de basme, fără să fie mai reali decât Tinker Bell, adevărul este că vrăjitoria sau „wicca”, aşa cum este cunoscută, este o religie importantă, cu sute de mii de închinători. M-am întrebat câţi părinţi şi-ar lăsa copiii să ia parte la Halloween dacă ar cunoaşte sinistra sa poveste.

ORIGINI ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE

Halloween se poate să fi început în Britania cu druizii, o preoţie antică păgână şi una din sursele directe ale wicca. Ei considerau Halloween a fi cel mai importantă sărbătoare a anului, Samhain. A fost numită după Saman, zeul morţilor.[1] Era Fele na Marbhn, Sărbătoarea Morţilor.

Druizii se închinau zeului soare, numit Bel (Ba’al?) sau Chrom. Ei credeam că el a murit pe 31 octombrie şi s-a dus în regatul morţilor, Anwynn. Scopul lui Samhain era să îi asigure întoarcerea. Chiar şi vrăjitorii admit că aceasta includea sacrificiul uman.[2] Se credea că era nevoie atât de sânge de animale, cât şi de sânge de om, pentru a-l învia pe Bel de Samhain.

Se credea că sângele uman deschide porţile Anwynn şi eliberează spiritele pentru o noapte. De aceea, ziua de 31 octombrie a ajuns să fie asociată cu fantomele. Nu este doar istorie. Samhain este încă celebrat de păgâni şi este cea mai solemnă ceremonie în „calendarul lor religios”.

În America, mulţi oameni nu ştiu că Părinţii Întemeietori au interzis Halloween. Ea nu s-a sărbătorit până în anii 1900, când emigranţii irlandezi au adus-o. Ceva cândva interzis a devenit acum parte a culturii noastre. Dar înseamnă aceasta că noi, creştinii, ar trebui să luăm parte la aşa ceva?

SIMBOLURI IDOLATRE?

Sunt simbolurile Halloween nevinovate – pisicile din carton negru şi felinarele scobite dintr-un dovleac cu chip de om? Să vedem ce spune istoria:

Felinarul scobit dintr-un dovleac cu chip de om: Aici este un dovleac, dar în Europa este adesea un nap sau un craniu cu o lumânare în el. Aceasta reprezintă două simboluri. 1) Domnul morţilor, un „zeu” precum Budha – pe scurt, un idol. 2) Faţa fioroasă îl reprezenta pe zeu, Saman, care în acea noapte avea să alunge demonii mai puţin puternici. Luminile din felinarul scobit simbolizează „focurile din ţinutul zânelor” sau „focurile rătăcitoare”, despre care se credea că erau sufletele pierdute care zburau prin noapte. Ele ascultau de asemenea cu atenţie uriaşele „ruguri” Samhain, care erau aprinse ca să-l cheme înapoi pe zeu din întunecime.

Mături & vrăjitoare: Această imagine (oricât ar părea că ţine de desenele animate) arată un ritual real în care vrăjitoarele urcă pe mături (simbolul bărbatului) şi fac salturi mari prin câmpuri pe ele, ca să „înveţe” recoltele cât de înalte să crească.[3] Mai recent, ele au ajuns să fie asociate şi cu foarte popularele cărţi şi filme „Harry Potter”.

În societatea noastră sensibilă la droguri, ar trebui să facem observaţia că vrăjitoarea care zboară se leagă în realitate de faptul că vrăjitoarele credeau că PUTEAU ZBURA la mari distanţe la sărbătorile lor, ungându-şi trupurile cu „alifie de zbor”. Alifia conţinea de fapt droguri ca mătrăguna, omagul şi sclipeţii şi le provoca „călătorii psihedelice” astfel încât credeau că au zburat la distanţă.[4] ACESTEA SUNT IMAGINILE PE CARE VREM SĂ LE TRANSMITEM COPIILOR NOŞTRI?

Wicca, Bill SchnoebelenPisicile negre: Pisica neagră este atât ajutorul „familiar” sau magic al vrăjitoarei, cât şi cel mai important totem (idol) al zeiţei wicca, Diana.[5] În celebrata Evanghelie a Vrăjitoarelor (Il Vangelo della Strega), ea se transformă într-o pisică neagră ca să comită incest cu fratele ei, Lucifer. Este de asemenea o formă a zeiţei egiptene, Bast sau Bastet.[6]

Fantome & schelete: Creştinilor le este interzis să aibă de-a face cu presupuse fantome. (Ar trebui să citeşti Deuteronom 18:10-13 şi Isaia 8.19-20). Scheletul este o formă a zeului morţilor, „zeul încornorat” al vrăjitoarelor. Este interesant de remarcat că Halloween s-a răspândit de-a lungul secolelor la alte culturi. În multe ţări latino-americane, există acum „Ziua Morţilor” în aceeaşi zi, iar oraşele sunt împodobite cu imagini de tipul scheletului şi craniului. Din nou, de ce ar trebui părinţii creştini să cultive acest gen de gândire în copilul lor? Yah’shua (Isus) a venit ca să distrugă moartea şi ca să ne aducă VIAŢĂ din belşug!

MISIUNEA FRICII

„Ne daţi ori nu ne daţi” şi casele bântuite sunt chestiuni mai profunde. Casele bântuite sunt folosite pentru a-i speria pe copii. Ca o biserică să sponsorize o casă bântuită ar trebui să fie de neimaginat! Copiii sunt foarte sensibili şi nu putem şti cum îi afectăm expunându-i la o teroare care le îngheaţă sângele în vine. Emoţiile inocente sunt ceva, dar în multe cazuri, experienţele terifiante pot să deschidă uşi ca Satan să intre şi să le tulbure minţile. Ştiu că prima mea atracţie pentru vrăjitorie a venit chiar din faptul că am fost îngrozit în timpul unei experienţe pe care am avut-o în noaptea de Halloween.

Poate că unii au auzit relatarea mea. Aveam cam zece ani şi mergeam din uşă în uşă cu un prieten, cerând dulciuri şi prăjituri. Era o noapte senină de octombrie şi m-am hazardat să mă uit în sus la stele. Când am făcut-o, stelele nu erau acolo, ci erau înlocuite de un cer plin de creaturi negre, catifelate, ca liliecii. Am stat acolo transfigurat. Acele fiinţe, orice vor fi fost, şi-au deschis ochii. Fante întunecate, roşii ca rubinul au pătruns în sufletul meu, arzându-mă şi am simţit o emoţie păcătoasă. Cred că în acel moment, am fost pângărit de puterea ocultă. Pentru mine, a început o cădere lungă, lină în rău, care avea să se încheie prin faptul că am devenit vrăjitor şi satanist.

Să induci teroarea într-un copil clar NU este o lucrare sfântă! „Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă” – 2 Timotei 1:7. Ni se promite că „Dragostea desăvârşită izgoneşte frica” – 1 Ioan 4.18. Casele bântuite (reale, sau pentru spectacol şi „distracţie”) sunt lucrurile cele mai îndepărtate de aceste promisiuni preţioase.

Mult prea multe foşti vrăjitori care sunt acum credincioşi depun mărturie că sufleţelele lor nevinovate au fost stricate când erau copii, de activităţi de Halloween, iar ecluzele iadului au lăsat ca iadul să intre în ele! Ascultă avertizarea noastră şi oferă-le copiilor tăi alternative evlavioase de Halloween.

Teama a devenit şi ea parte a „ne daţi ori nu ne daţi”, din cauza punerii de lame de ras etc. în dulciuri de către satanişti pervertiţi. Ei fac aceasta pentru a ajuta la oferirea de sacrificii umane de Samhain, răspândind teama prin terorism spiritual.

Ca vrăjitori, obişnuiam de asemenea să ne umplem dulciurile cu spirite familiare şi apoi să le dăm celor care veneau cu „ne daţi ori nu ne daţi”, sperând că mâncând bomboana, copilul ca primi în el spiritul ce-l va controla şi astfel „va evolua într-o stare mai înaltă a conştiinţei”. Copilul tău ia parte la această „masă a dracilor”?

Chiar şi mai multă teamă a apărut recent, odată cu înţelegerea pericolului foarte real ca copiii să fie răpiţi pentru sacrificii de Samhaim în această perioadă. Misiunea noastră a avut de-a face cu zeci de cazuri de răpiri presupus ritualice sau de abuz ritualic săvârşit de vrăjitori şi satanişti.

„CEL CE ESTE ÎN NOI ESTE MAI MARE”?

În mijlocul a toate acestea, noi creştinii putem şti că dacă ne creştem copiii în rugăciune, în cunoaştere şi teamă de Domnul şi NU îi expunem fără să fie nevoie la misiunea fricii a lui Satan, avem în noi o putere care fără efort poate să îndepărteze răul zilei de Halloween.

Isus a spus: „În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea” – Ioan 16:33. Invocă sângele lui Isus şi victoria crucii Lui şi învierea peste copiii tăi zilnic. Trimite-i în lume cu o îmbrăţişare şi cu cunoaşterea că tu îi iubeşti şi că El îi iubeşte şi trăieşte în ei. Fă război spiritual împotriva Samhain şi împotriva tuturor înşelătoriilor diavolului şi să ştii că în Isus putem face bucăţi şi putem zdrobi orice complot plănuit de Satan ca să vină împotriva familiilor noastre şi a noastră.

Ia înapoi această noapte pentru gloria lui Dumnezeu şi aminteşte-ţi că „Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume.” – 1 Ioan 4.4

Note de final

[1] Baskin, DICTIONARY OF SATANISM 1972, p. 285 & Walker, THE WOMAN”S ENCYCLOPEDIA OF MYTHS & SECRETS, 1983, p. 372.

[2] Farrar & Farrar, EIGHT SABBATS FOR WITCHES, 1981, p. 122 şi Spence, THE HISTORY ORIGIN OF DRUIDISM, 1976, p. 104

[3] Valentine, ABC’S OF WITCHCRAFT, 1973, p. 48-49.

[4] Valentine, p. 142-146

[5] TheAlex Sanders Lectures on Witchcraft” Part 10, the Legend of the Goddess. Vezi şi cartea autorului, WICCA: SATAN’S LITTLE WHITE LIE, disponibilă la această misiune, pentru o discuţie mai detaliată a acestui subiect.

[6] Valentine, p. 54-55.

[William J. Schnoebelen, Halloween. Tis the Season to Be Evil… Copyright © William J. Schnoebelen. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *