De ce îi învăţ pe creştini că ar trebui să evite Halloween-ul

de Bill Schnoebelen

Care este baza scripturală pe baza căreia îi învăţaţi pe creştini că ar trebui să evite Halloween-ul şi alte sărbători păgâne?
Bill Schnoebelen

Bill Schnoebelen

Ei bine, avem un mic tractat intitulat Halloween: Este timpul să fim răi…, care explică aceasta. Ar trebui să vă informaţi cu privire la el. Avem acest tractat disponibil pentru downloadare pe pagina de „Resurse gratuite” de pe pagina noastră principală.

Altminteri, iată faptele. Este de netăgăduit că Halloween (sau Samhain) precum a fost numit, este o zi de sărbătoare păgână. Suntem avertizaţi în Ieremia…

Ieremia 10:2: „Aşa vorbeşte Domnul: Nu vă luaţi după felul de vieţuire al neamurilor şi nu vă temeţi de semnele cerului, pentru că neamurile se tem de ele.”

Nu ar trebui să „adoptăm” obiceiuri de la păgâni sau necredincioşi. (Apropo, aceasta s-ar putea aplica şi lui Moş Crăciun şi iepuraşului de Paşte, hm!) Bineînţeles, cei mai mulţi dintre noi nu au înţeles aceasta până recent. Până recent nu a existat învăţătură în biserică despre aceasta şi astfel…

Ieremia 16:19: „DOAMNE, tăria, cetăţuia şi scăparea mea în ziua necazului! Neamurile vor veni la Tine de la marginile pământului şi vor zice: Părinţii noştri n-au moştenit decât minciună, idoli deşerţi care nu sunt de niciun ajutor! (Accentuare adăugată)

O asemenea afirmaţie ar putea fi făcută despre Halloween etc. Am făcut anumite lucruri fiindcă taţii noştri (şi mamele noastre) le-au făcut, neştiind că erau contrare Cuvântului lui Iahve.

Bineînţeles, există şi sfatul lui Pavel:

1 Tesaloniceni 5:22: „Feriţi-vă de orice se pare rău.”

Filipeni 4:8: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.

Ambele versete vorbesc despre capcanele rele ale Halloween-ului.

În mod tipic, Halloween-ul este înfăşurat ca într-un giulgiu (scuze pentru jocul de cuvinte) de moarte, sicrie, vampiri, fantome, strigoi şi monştri. El face foarte mult parte din „latura întunecată”. (Vedeţi, de asemenea, 2 Corinteni 6:14-16. Creştinii nu ar trebui să aibă nicio părtăşie cu întunericul.) Cum poate un tânăr creştin să fie fidel acestor versete şi să participe la Halloween?

Cum poate aţi auzit, am fost pângărit prima oară de demonic într-o noapte de Halloween, când aveam zece ani. M-a speriat pentru mulţi ani, iar mai târziu m-a atras în vrăjitorie, iar în cele din urmă la satanism. I se va întâmpla aceasta fiecărui copil care merge cu „ne daţi ori nu ne daţi”? Probabil că nu. Dar creştinii trebuie să evite chiar şi ceea ce pare rău. Unele congregaţii au o „Petrecere de Halloween” în acea noapte, cu distracţie şi jocuri şi bomboane, şi sărbătoresc reforma protestantă (care a început pe 31 octombrie cu Martin Luther).

[William J. Schnoebelen, Why do you teach Christians should avoid Halloween? Copyright © William J. Schnoebelen. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *