Despre hinduism, karma și reîncarnare

Natura umană în hinduism. Originea credinței în karma și reîncarnare | Ernest Valea (Cugetări apologetice, 20.03.2021)

În acest episod se pun bazele înțelegerii naturii umane în hinduism și se vorbește de tranziția care a avut loc în hinduismul timpuriu în trei direcții principale: 1. De la credința în zei suverani care conduc lumea prin intermediul unei legi universale, la credința în atotputernicia unei legi care guvernează chiar și lumea zeilor (karma); 2. de la o realitate ultimă reprezentată de zei, la una impersonală, numită Brahman; 3. de la aspirația după nemurire personală în lumea zeilor, la o stingere în acea esență primordială impersonală, în care toate și-au aflat originea. Abia după ce aceste noțiuni sunt înțelese, putem vorbi despre yoga și reincarnare în episoadele următoare.

Reîncarnarea și păstrarea identității personale | Ernest Valea (Cugetări apologetice, 10.04.2021)

În acest episod evaluăm cine, ce și cum se reîncarnează, încercând să înțelegem în ce măsură se păstrează identitatea personală prin reîncarnare, atât în varianta clasică, hindusă, cât și în adaptările moderne, occidentale. În a doua parte evaluăm în ce măsură se poate înfăptui o justiție socială perfectă pe calea reîncarnării, după cum susțin adepții acestei teorii. Astfel vom putea răspunde pretenției că fiecare este pedepsit sau răsplătit în mod echitabil pentru faptele sale din vieți anterioare, iar aceasta ar explica inegalitățile actuale dintre oameni, necazurile și succesele lor.

Dovezile reîncarnării: regresia hipnotică și amintirea spontană a vieților trecute | Ernest Valea (Cugetări apologetice, 11.04.2021)

Există două tipuri de dovezi, aparent științifice, în favoarea reîncarnării. Acestea sunt mărturiile obținute prin hipnoză, de la adulți, și cazurile de copii care își amintesc în mod spontan așa-zise vieți anterioare, la vârsta de 3-5 ani. În acest episod examinăm aceste mărturii, încercând să înțelegem cât de credibile sunt și ce explicații alternative pot avea.

Reîncarnarea și credința creștină | Ernest Valea (Cugetări apologetice, 13.04.2021)

Găsim doctrina reîncarnării în Biblie și în scrierile Părinților Bisericii? A fost vreodată reîncarnarea parte a credinței creștine? A fost scoasă din credința creștină la un sinod ecumenic, în dorința clerului de a controla masele? În acest episod căutăm răspunsuri la aceste întrebări și urmărim să înțelegem care sunt motivele esențiale pentru care reîncarnarea și credința creștină sunt absolut incompatibile.

Reîncarnarea din perspectiva Bibliei | Pastor Vasile Filat (Moldova Creștină TV, 20.01.2023)

Despre hinduși | Daniel Briciu (Radio Unison Zalău)

Pentru a asculta sau downloada, clic aici.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Wikis says:

    Un extraordinar articol despre natura umană în hinduism. Ernest Valea a prezentat cu mare detaliu originea, evoluția și consecințele ce decurg din această credință. Automat credința în karma și reîncarnare este mai bine înțeleasă acum și putem vedea cum acestea se împletesc cu religia. Îi sfătuiesc pe toți cei interesați să citească acest articol, pentru a înțelege mai bine și alte perspective.

  2. mezo.ro says:

    Asa cum acest articol pune bazele intelegerii naturii umane in hinduism si evidentiaza tranzitiile importante din aceasta religie, este important sa ne intrebam si despre credinta in karma si reincarnare, doua concepte fundamentale in aceasta religie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *