de Napp Nazworth, reporter la Christian Post
Religia poate influența ratele sinuciderii, arată un nou studiu. În timp ce datele au arătat de mult că protestanții este mai probabil să se sinucidă, comparativ cu catolicii, relația dintre acestea rămâne puțin cunoscută. Studiul profesorilor Sascha Becker (Universitatea din Warwick, Regatul Unit) și Ludger Woessmann (Universitatea din Munchen, Germania) demonstrează o legătură cauzală între protestantism și sinucidere.
Becker și Woessmann au căutat să afle dacă rata mai ridicată a sinucidererii printre protestanți se datorează propriei alegeri. Ar putea exista niște factori care influențează o persoană să aleagă protestantismul în defavoarea catolicismului, care influențează, de asemenea, și probabilitatea că se va sinucide.
Protestanții au rate mai ridicate ale sinuciderii decât catolicii, „dar dacă aceasta este din cauză că acționează din perspectivă religioasă, este o altă poveste”, a explicat Becker într-un interviu la The Christian Post. „Desigur, oamenii ar putea să spună că devin protestanți nu ca să se sinucidă, dar ei ar putea să aleagă să devină protestenți pentru tot felul de motive care se întâmplă să se coreleze cu comportamentul suicidar.”
Cu alte cuvinte, Becker și Woessmann au vrut să înțeleagă dacă relația dintre protestantism și ratele ridicate ale sinuciderii este cauzală sau accidentală și au găsit că este cauzală.
Pentru a înțelege dacă religia are o influență independentă, Becker și Woessmann s-au uitat la datele din Prusia din anii 1800, pentru a evita orice efecte ale alegerii proprii.
Pe vremea aceea Prusia era împărțită în regiuni catolice și protestante, iar localitățile guvernamentale locale păstrau o bună evidență a cauzelor morții, a explicat Becker. Deoarece vasta majoritate a prusacilor aderau la religia predominantă din regiunea lor, compararea ratelor sinuciderii din diferitele regiuni a evitat efectele alegerii proprii.
De exemplu, în zilele noastre cineva din Statele Unite are la dispoziție o varietate de religii și denominații. Americanii își aleg în mod liber religia și își schimbă religia oricând doresc. Astfel cercetătorii nu pot ști dacă un american modern care alege protestantismul are caracteristici care se corelează, de asemenea, cu rate ridicate ale sinuciderii sau dacă protestantismul în sine influențează rate ridicate ale sinuciderii. În anii 1800 totuși religia dominantă era păstrată de vasta majoritate a prusacilor toată viața.
Becker și Woessmann au găsit că ratele sinuciderii din regiunile protestante erau de trei ori mai ridicate decât în regiunile catolice. Studiul lor concluzionează că protestantismul în sine mărește ratele sinuciderii, comparativ cu catolicismul.
Studiul lor nu poate răspunde de ce stau lucrurile așa, dar ei oferă trei ipoteze.
Ratele ridicate ale sinuciderii printre protestanți, comparativ cu catolicii, au fost observate prima dată de Émile Durkheim, unul din părinții sociologiei, în textul său clasic Suicidul (1897). Durkheim credea că diferența avea de-a face cu faptul că protestanții sunt mai individualiști sau pun un accent mai mare pe autonomia individuală, în timp ce catolicii sunt mai comunitari sau pun un accent mai mare pe comunitatea bisericii.
„Modul în care am ajuns să lucrăm la acest subiect în primul rând”, a explicat Becker, „a fost să citim despre teza lui Durkheim, unde el a evidențiat argumentul că protestanții au mai frecvent decât catolicii o religie individualistă, iar catolicii se bazează mai frecvent pe adunare ca grup, astfel încât, în vreme de necaz, protestanții sunt mai mult pe cont propriu, comparativ cu catolicii.”
Pe lângă aceste ipoteze, Becker și Woessmann sugerează, de asemenea, că ratele diferite ale sinuciderii se pot datora accentului diferit pe care îl pun catolicii și protestanții pe înțelegerea harului. Catolicii accentuează mai frecvent răsplata care vine cu faptele bune sau pedeapsa care vine cu păcatul. Protestanții, pe de altă parte, fac mai frecvent observația că harul lui Dumnezeu nu poate fi câștigat prin fapte bune. Drept rezultat, s-ar putea ca învățăturile catolice despre sinucidere să fie mai stricte și să ajungă să fie interiorizate de catolici.
O a treia ipoteză are de-a face cu confesiunea catolică sau cu actul de a mărturisi în mod regulat păcatele unui preot catolic. Protestanții nu recunosc acest sacrament. Deoarece păcatul sinuciderii este singurul păcat care nu ar putea fi niciodată mărturisit unui preot, un catolic care consideră mărturisirea importantă pentru a evita iadul ar putea să fie mai puțin înclinat să se sinucidă.
Testarea celor trei ipoteze va constitui subiectul unei cercetării viitoare, dar Becker a făcut observația că este „extrem de dificil” să se găsescă modalități de a măsura fiecare dintre aceste variabile independent și modalități prin care ele să poată fi măsurate folosind statistici.
Cercetarea lui Becker și Woessman Bătând la ușa raiului? Protestantismul și sinuciderea este în prezent o lucrare științifică preliminară și a fost dată spre publicare unui jurnal academic.
[Napp Nazworth, Suicide More Likely With Protestants Than Catholics. Copyright © 2012 The Christian Post.]