Ce sunt stigmatele? Sunt stigmatele biblice?

Stigmatele sunt răni care apar în mod miraculos pe trupul unei persoane, aparent fără o cauză naturală, și care imită rănile sau suferințele lui Cristos la rătignire. În mod normal, stigmatele includ răni ca cele provocate de piroane pe mâini și picioare, o rană deschisă în partea laterală, tăieturi pe frunte care seamănă cu tăieturile făcute de o coroană de spini, urme pe spate care seamănă cu urmele de la loviturile de bici, și uneori sângerarea ochilor sau sudoarea de sânge.

Mâinile stigmatizatului Padre Pio, sângerând în timpul mesei. Acum este mort și mulți oameni se roagă lui, ca să răspundă la rugăciunile lor pentru un miracol.

Mâinile stigmatizatului Padre Pio, sângerând în timpul mesei. Acum este mort și mulți oameni se roagă lui, ca să răspundă la rugăciunile lor pentru un miracol.

Mulți stigmatizați despre care se raportează erau slabi din punct de vedere fizic sau bolnavi cronici înainte de apariția stigmatelor și mulți, de asemenea, arată împotrivire față de a mânca și a bea. Deoarece există studii științifice care leagă anorexia de automutilare, au existat speculații dacă nu cumva stigmatele se datorează acestui lucru. Dar Biserica Catolică susține că i-a examinat îndeaproape pe stigmatizați ca să verifice dacă rănile nu sunt false sau cauzate de o boală mintală și, cu toate că au fost multe cazuri de stigmate neautentice, ei chiar raportează că au văzut evenimente supranaturale legate de stigmate. Ideea este că atunci când fidelitatea unei persoane față de Cristos atinge o anumită profunzime spirituală, acea persoană va arăta în trupul său rănile lui Cristos, literalmente „împărtășind suferința Lui” (Filipeni 3:10; 2 Timotei 1:8; 1 Petru 4:13). Versetul care este cel mai adesea oferit ca dovadă a stigmatelor este Galateni 6:17, care spune: „… port semnele Domnului Isus pe trupul meu”.

Dar dovedesc aceste versete că stigmatele sunt biblice? Luată ca întreg, Biblia nu susține stigmatele. Aceasta nu înseamnă că spunem că apariția supranaturală a stigmatelor este imposibilă sau că rănile nu ar putea fi autoprovocate, din cauza unei asocieri psihosomatice cu Cristos. Demonii ar putea crea rănile pentru a înșela – o teorie care este susținută de faptul că unii stigmatizați s-au rugat și au cerut ca rănile să le fie îndepărtate, iar la acele rugăciuni au primit răspuns – și că ele ar putea fi, de asemenea, un rezultat al bolii mintale.

Nu este biblic să presupunem că stigmatele sunt cauzate de Dumnezeu. Cristos este viu acum. S-a sfârșit (Ioan 19:30; Evrei 10:10, 14). Păcatele noastre sunt plătite, iar Isus șede la dreapta lui Dumnezeu în glorie (Evrei 10:12, 1:3). Nu există nimic în Biblie care să sugereze că trebuie să suferim rănile fizice ale lui Cristos, ca să experimentăm apropierea de El. Mai mult, suferința despre care spune Pavel că o împărtășim este o suferință care are un scop – este persecuția care vine de la împărtășirea Evangheliei cu o lume pierdută și antagonistă. În toate aceste trei versete care se referă la împărtășirea de către credincioși a suferințelor lui Cristos, suferințele sunt îndurate pentru a păstra adevărul Evangheliei și pentru a o comunica celor în nevoie.

Când Pavel spune: „port semnele Domnului Isus pe trupul meu”, o face în contextul circumciziei. Circumcizia era un semn fizic că un evreu aparținea lui Dumnezeu și astfel, când un păgân era salvat, unii iudei au început să creadă că neamurile ar trebui circumcise. Pavel a spus că circumcizia nu mai însemna nimic (Galateni 6:15), fiindcă acum suntem creații noi în Cristos. Apoi el spune: „De acum încolo nimeni să nu mă mai necăjească pentru că port semnele Domnului Isus pe trupul meu.” Este mai probabil că el pune în contrast circumcizia simbolică tocmai cu adevăratele cicatrice și răni în trupul lui (și în trupul multor credincioși dintre neamuri), care erau cauzate de persecuția îndurată în timpul răspândirii Evangheliei.

[What is stigmata? Are stigmata biblical? Copyright © Got Questions Ministries.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *