Tablele ouija: Cum trimit spiritele mesaje scrise celor vii

de Dante Fortson

De ce un obiect cu origini legate de practici oculte a devenit un joc pentru copii cu vârsta de la opt ani în sus? Ar trebui să fim îngrijoraţi sau este doar un joc sigur de familie? Să examinăm scurta istorie a tablei ouija, să verificăm câteva poveşti de groază cu tabla ouija şi să vorbim despre ce spune Biblia cu privire la contactarea spiritelor.

Alte nume:

 • Tabla spiritelor
 • Tabla vrăjitoarei
 • Tabla şamanului
 • Tabla vorbitoare
Copiii tăi sunt ţinta!

Ce găsesc eu foarte interesant este că tabla ouija este pusă în vânzare pentru copii mai mari de opt ani. Iată un exemplu de tablă ouija creată pentru a fi atrăgătoare în mod specific pentru copii. (foto)

Chiar ar trebui să ne întrebăm de ce a ales Hasbro să aibă ca ţintă copiii cu acest „joc”. Deoarece copiii sunt mai vulnerabili la înşelăciunea spirituală decât adulţii sau doar pentru bani?

Experienţa mea personală

Când eram mai tânăr, reclamele pentru tabla ouija rulau adesea la televizor. Nu avem idee că nu era doar un joc şi credeam că era jucăria cea mai grozavă inventată vreodată. O tablă care putea să răspundă la întrebări şi se mişca singură. I-am cerut mamei una, dar ea ştia despre ce era vorba şi nu a vrut să-mi cumpere. Am intrat pe You Tube şi am reuşit să găsesc reclama din 1991, ca să v-o arăt. Iat-o: 1991 Ouija Board Game Commercial.

Anii au trecut şi nu m-am mai gândit niciodată prea mult la tablă, afară doar dacă vedeam una într-un magazin de jucării sau la televizor. În liceu am intrat în casa unui prieten într-un weekend şi câţiva oameni erau acolo, jucându-se cu tabla. Ceea ce a făcut să-mi treacă fiori pe şira spinării a fost faptul că prietenul meu Chris mi-a spus că a mers bine înainte să ajung eu acolo şi după ce am plecat eu. Dacă ai citit câteva dintre celelalte experienţe ciudate ale mele din liceu, atunci poate înţelegi de ce aceasta m-a făcut să îngheţ. Apoi a fost filmul.

Exorcistul: Cum a început totul

În filmul Exorcistul, întreaga serie de evenimente începe pur şi simplu prin jocul cu tabla ouija şi prin contactarea unui spirit numit „Căpitanul Howdy”. Conform Wikipedia, „Căpitanul Howdy” poate fi o referinţă la Pazuzu:

„Pazuzu este principalul antagonist în romanele de groază şi în serialul Exorcistul, creat de William Peter Blatty. Blatty a derivat personajul din mitologia asiriană şi babiloniană, unde Pazuzu era considerat regele demonilor vântului şi fiul zeului Hanbi. În Exorcistul, Pazuzu apare ca un demon care o posedă pe Regan Mac Neil. – Wikipedia

Vreau să clarific faptul că tablele ouija există cel puţin din anii 1800, dar şi mai probabil, din vremuri vechi, sub un nume diferit, dar filmul a atras mai mult atenţia asupra lor. Pe lângă Exorcistul, au fost şi alte filme făcute despre tabla ouija:

 • Witchboard
 • I Am Zozo
 • Ouija
Cum funcţionează tabla

Felul în care funcţionează tabla este simplu. O poţi folosi singur sau cu prietenii. Toată lumea îşi pune mâna pe planşetă (mica tablă cu sticlă) şi face cu rândul, punând întrebări spiritelor. Dacă un spirit alege să răspundă, o face mişcând planşeta peste litere, numere şi fraze, pentru a-şi transmite răspunsurile.

Există anumite grupuri, incluzând creştini şi necreştini, care cred că este nevoie ca tabla să fie „închisă” cum se cuvine sau spiritele vor veni prin ea. Este unul din puţinele domenii unde creştinii, vrăjitorii şi unii adepţi New Age sunt de acord. Dacă este folosită, tabla poate conduce la deschiderea unor portaluri spirituale.

Biblia şi vorbitul cu spiritele

Dacă nu ai dat niciodată peste istoria lui Saul şi a vrăjitoarei din Endor din Biblie, atunci te poate surprinde să afli că vorbitul cu spiritele apare în Scriptură. Întotdeauna sugerez citirea poveştii în întregime pentru întregul context, dar o voi rezuma pentru tine şi o poţi citit oricând se iveşte ocazia.

Saul a dat o lege ca să fie omorâte toate vrăjitoarele, toţi vrăjitorii, toţi fermecătorii şi oricine vorbea cu morţii. Totuşi, când profetul Samuel a murit, iar Dumnezeu nu i-a mai vorbit, el a căutat o vrăjitoare care să invoce spiritul lui Samuel:

Atunci Saul a zis slujitorilor lui: „Căutaţi-mi o femeie care să cheme morţii [o femeie care are un spirit familiar, în varianta engleză a Bibliei, n.tr.], ca să mă duc s-o întreb.” Slujitorii lui i-au zis: „Iată că în En-Dor este o femeie care cheamă morţii.” – 1 Samuel 28:7

Spirit familiar: un demon care se presupune că vine şi se supune unei vrăjitoare, despre care se spune adesea că ia forma unui animal

Clic aici pentru a citi mai multe despre spirite familiare.

Femeia a zis: „Pe cine vrei să-ţi scol?” Şi el a răspuns: „Scoală-mi pe Samuel.” Când a văzut femeia pe Samuel, a scos un ţipăt mare şi a zis lui Saul: „Pentru ce m-ai înşelat? Tu eşti Saul!” – 1 Samuel 28:11-12

După cum putem vedea, vrăjitoarea a putut imediat să vadă prin deghizarea lui Saul, după ce l-a sculat pe Samuel, dar nu ni se spune cum. Este posibil ca o parte a poveştii să lipsească, dar ştim din legea lui Moise că vrăjitoria şi contactarea spiritelor familiare erau interzise.

Pe vrăjitoare să n-o laşi să trăiască. – Exod 22:18

Dacă cineva se duce la cei ce cheamă pe morţi [care au spirite familiare, în varianta engleză a Bibliei, n.tr.] şi la ghicitori, ca să curvească după ei, Îmi voi întoarce faţa împotriva omului aceluia şi-l voi nimici din mijlocul poporului lui. – Levitic 20:6

Dar dacă un om sau o femeie cheamă duhul unui mort [care are un spirit familiar, în varianta engleză a Bibliei, n.tr.] sau se îndeletniceşte cu ghicirea, să fie pedepsiţi cu moartea; să-i ucideţi cu pietre: sângele lor să cadă asupra lor. – Levitic 20:27

După cum vedem, regulile existau cu mult înainte ca Saul să decidă să le încalce din disperare. Totuşi, legea lui Dumnezeu este fermă şi Saul a fost condamnat la moarte din cauză că a căutat-o pe vrăjitoare ca să-l invoce pe Samuel.

Şi chiar Domnul va da pe Israel împreună cu tine în mâinile filistenilor. Mâine, tu şi fiii tăi veţi fi împreună cu mine, şi Domnul va da tabăra lui Israel în mâinile filistenilor. – 1 Samuel 28:19

Superstiţii despre tabla ouija

Sunt destul de familiar cu tabla ouija, dar nu am avut idee că există pasionaţi şi entuziaşti care ştiu mult mai multe despre ea decât mi-aş fi imaginat eu. Verifică această listă de superstiţii legate de tabla ouija:

 • Nu te juca niciodată singur
 • Fii întodeauna respectuos
 • Nu supăra niciodată spiritele
 • Nu întreba niciodată despre Dumnezeu
 • Nu scăpa niciodată planşeta
 • Clic aici pentru lista completă.
Poveşti înspăimântătoare despre tabla ouija

Fiindcă este octombrie, m-am gândit să-ţi fac cunoscute câteva poveşti înspăimântătoare. Nu am idee dacă aceste poveşti sunt reale sau nu, în ciuda a ceea ce spun titlurile paginilor de mai jos. Ele sunt aici doar pentru amuzament, pentru a fi în acord cu tema Halloween a lunii. Bucură-te de ele.

[Minister Dante Fortson, Ouija Boards: How Spirits Send Text Messages To The Living. Copyright  © 2015 Dante Fortson. Articolul în limba engleză a fost publicat pe site-ul www.ministerfortson.com, unde nu mai este disponibil.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *