10 lucruri pe care probabil nu le ştiţi despre Crăciun

de Dante Fortson

Este acel timp al anului când creştinii pun „eticheta Isus” pe ritualurile şi tradiţiile lor păgâne preferate, ca să celebreze naşterea lui Hristos. Ca să mă alătur distracţiei sărbătorii, am alcătuit o listă de 10 lucruri pe care orice creştin ar trebui să le ştie despre Crăciun. De asemenea îmi place să aduc în discuţie această listă ori de câte ori creştinii încep să vorbească despre fiecare păcat pe care toţi ceilalţi îl comit. Aceiaşi oameni vor aduce orice justificare posibilă ca să-şi motiveze participarea la ritualurile păgâne. L-am auzit de fapt pe un creştin spunând că Dumnezeu Se simte bine când ne angajăm în ritualuri păgâne, atât timp cât inima noastră este în locul potrivit. Simţiţi-vă liberi să împărtăşiţi articolul, şi să aveţi o mesă fericită a lui Hristos!

10. Copacii de Crăciun – Probabil folosiţi cel mai mult în închinarea la Tamuz; cei mai mulţi creştini nu ştiu că cartea lui Ieremia conţine o descriere care sună foarte similar cu cea a pomului modern de Crăciun.

„Ascultaţi cuvântul pe care vi-l vorbeşte Domnul, casa lui Israel! Aşa vorbeşte Domnul: Nu vă luaţi după felul de vieţuire al neamurilor şi nu vă temeţi de semnele cerului, pentru că neamurile se tem de ele. Căci obiceiurile popoarelor sunt deşarte. Taie un lemn din pădure; mâna meşterului îl lucrează cu securea; îl împodobeşte cu argint şi aur, şi ei îl ţintuiesc cu cuie şi ciocane ca să nu se clatine.” – Ieremia 10:1-4

9. Vâscul – Vâscul a fost folosit iniţial pentru Baldur, nepotul zeului scandinav Thor. El a fost de asemenea foarte proeminent în ritualurile păgâne sexuale, acesta fiind motivul pentru care oamenii se sărută când sunt sub el. Nu există un mod mai bun de a celebra naşterea Mântuitorului, decât încorporând memoria unui zeu scandinav fals şi vechile şi bunele ritualuri sexuale păgâne.

8. Coroanele – Le vedem atârnând pe toate uşile în timpul Crăciunului, dar ştiaţi că erau asociate cel mai mult cu Nike, zeiţa greacă a victoriei? Ea era zeiţa centrală a Efesului, ceea ce ar putea să arunce o oarecare lumină asupra unora dintre lucrurile menţionate în Biblie despre acel oraş:

„Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.” – Efeseni 6:12

7. Elfii – Aici în America, îi cunoaştem pe elfi ca pe fiinţele cele mici şi vesele, care îl ajută pe Santa să facă jucării pe care să le dea de Crăciun băieţilor şi fetelor. Ceea ce probabil nu ştiţi este că dicţionarul dă următoarea definiţie a elfilor:

„(în folclor) o fiinţă dintr-o clasă de fiinţe supranaturale, în special din regiunile montane, cu puteri magice, înclinată spre amestecul capricios şi adesea răutăcios în treburile omeneşti; şi de obicei imaginată a fi o fiinţă miniaturală în formă umană; spiriduş; zână.Dictionary.com

6. Buşteanul de Crăciun – Buşteanul care se aprindea în cadrul ceremoniei focului în Ajunul Crăciunului, a fost folosit la origine în celebrarea focului, dedicată solstiţiului de iarnă în păgânismul german. În unele părţi ale Europei era folosit în închinarea la zeul scandinav Odin.

5. 25 Decembrie – Această dată a fost aleasă iniţial ca un mod de a combina celebrările păgâne ale solstiţiului de iarnă, Saturnalia, ziua de naştere a lui Mithra şi Natalis Solis Invicti (Naşterea Soarelui Neînvins). Dacă nu le poţi învinge, alătură-te lor şi lipeşte eticheta Isus pe ele, şi pretinde că e de la Dumnezeu.

4. Ilice – La origine romanii ofereau ilice lui Saturn (zeul) în timpul festivalului Saturnalia. Primii creştini credeau că planta avea puteri magice şi că îi putea ajuta să alunge spiritele rele.

3. Colinde – Cântatul colindelor şi-a avut originea în celebrarea solstiţiului de iarnă. Păgânii cântau şi dansau pentru zeii lor, ca o formă de închinare. Când a apărut Biserica, în loc să refuze să se angajeze în ritualuri păgâne, doar a înlocuit cântecele şi a păstrat practicile.

2. Moş Crăciun [în limba engleză, Santa Claus, n.tr.] – Acest fapt este ori o coincidenţă uriaşă, ori o planificare atentă. Dacă rearanjezi literele din „Santa”, ele dau „Satan”. La fel de interesant este înţelesul german al numelui Claus: Oameni Victorioşi.

1. Crăciunul – Cuvântul a început la origine ca Mesa lui Hristos, şi încet s-a scurtat în Crăciun [în limba engleză, Christmas, n.tr.]. Iniţial era sărbătorit pe 6 ianuarie, dar a fost schimbat ca să coincidă cu celebrările păgâne.

„N-au vrut să ştie de legile Lui, de legământul pe care-l făcuse cu părinţii lor şi de înştiinţările pe care li le dăduse. S-au luat după lucruri de nimic, şi ei înşişi n-au fost decât nimic, şi după neamurile în mijlocul cărora trăiau, măcar că Domnul le poruncise să nu se ia după ele.” – 2 Regi 17:15

[Minister Dante Fortson, 10 Things You Probably Don’t Know About Christmas. Copyright © 2013 Dante Fortson. Articolul în limba engleză a fost publicat pe site-ul www.ministerfortson.com, unde nu mai este disponibil.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *