Sensul tragediei – Ce se întâmplă cu lumea?
Este vreun sens în tragedie? Nu eşti singurul care pui întrebarea: „Ce se întâmplă cu lumea în care trăim?” Întrebarea se naşte atunci când citim în ziarul de dimineaţă bilanţul unui cutremur de pământ care a luat viaţa câtorva sute de oameni. Este trist, dar cumva te linişteşti cu gândul că această tragedie teribilă nu se poate apropia de tine şi nici nu te poate atinge.
Apoi într-o dimineaţă, prezentatorul ştirilor locale îşi întrerupe programul obişnuit pentru a ne da un bilanţ al unui martor ocular despre împuşcăturile într-un cămin studenţesc, care au luat inutil vieţile multor tineri. Să-ţi pui copilul în autobuzul de şcoală devine un lucru sperietor şi te întrebi dacă liceul local mai este un loc sigur pentru fiul sau fiica ta.
Sau poate un om drag ţie este ucis de un şofer beat, în timp ce se întorcea de la serviciu. Acum tragedia şi-a găsit drumul spre viaţa ta, iar tu îţi dai seama că lumea în care trăieşti scapă din control, lăsându-te neputincios şi speriat.
Sensul tragediei – Dacă există Dumnezeu, de ce nu face ceva?
Când cauţi un sens în tragedie, poate Îl întrebi pe Dumnezeu, de ce se întâmplă toate aceste lucruri? Poate ai ceva cunoştinţe rudimentare despre un Dumnezeu care te-a creat, un Dumnezeu care te iubeşte şi se presupune că Se îngrijeşte de tine. Dacă există un astfel de Dumnezeu, de ce nu face ceva pentru a opri tragediile fără sens, ca să nu se mai întâmple celor pe care îi iubeşti – să nu mai zguduie lumea ta?
Dumnezeu există şi Îi pasă cu adevărat de tine. De asemenea, Îi pasă de suferinţa din lume. Problema e că omul, folosindu-se de libertatea sa de a alege, a făcut o alegere, cu mult timp în urmă, de a se răzvrăti împotriva Celui care l-a creat, şi de a prelua controlul asupra vieţii sale. Acea alegere a dus la decăderea creaţiei perfecte a lui Dumnezeu şi la intrarea neascultării şi a păcatului în lume. Odată cu păcatul, a intrat durerea, boala şi tragedia fără sens.
Poţi să citeşti despre creaţia şi căderea omului în primele capitole din cartea Geneza, prima carte din Cuvântul scris al lui Dumnezeu pentru om. Atât istoria cât şi Cuvântul lui Dumnezeu, notează că Dumnezeu a făcut ceva pentru a oferi omenirii o alternativă. În primele patru cărţi ale Noului Testament: Matei, Marcu, Luca şi Ioan, poţi citi despre planul lui Dumnezeu. Planul Său include răscumpărarea, mântuirea celor care au luat decizia corectă de a se întoarce la El şi a-L cinsti pe El ca Dumnezeu. Între timp, Dumnezeu promite harul Sau, mângâierea Sa şi o speranţă viitoare pentru toţi ce care vor crede.
Sensul tragediei – Unde mă pot îndrepta pentru a găsi siguranţă?
Violenţa va continua să fie într-o lume în care creaţia lui Dumnezeu a ales să se răzvrătească împotriva planului şi autorităţii Sale. Într-o zi, tragedia poate să bată chiar la uşa ta. Unde te poţi îndrepta pentru a găsi siguranţă în mijlocul a ceea ce pare să fie o tragedie atât de mare?
Răspunsul este unul foarte simplu. Îndreaptă-te spre Cel care te-a creat, întoarce-te spre Dumnezeul care te iubeşte şi are un plan pentru viaţa ta; un plan care se întinde dincolo de această viaţă, până în veşnicie. Încrede-te în planul lui Dumnezeu ca să primeşti har, mângâiere, speranţă, şi nădăjduieşte că El ţi le poate da. Dumnezeu nu promite că cei care Îl iubesc nu vor suferi niciodată, însă promite că El va fi cu noi în suferinţă şi va întoarce ceea ce pare a fi cenuşa vieţii în ceva frumos; ceva care va dura toată eternitatea. (Isaia 61:3, Eclesiast 3:11, Romani 8:28)
„Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuşi îngrijeşte de voi.” (1 Pentru 5:7)
[Copyright © AllAboutPopularIssues.org. Sursa: www.allaboutpopularissues.org]