Rugăciunea „Tatăl nostru” – Modelul Domnului Isus

Rugăciunea „Tatăl nostru” – Gânduri bazate pe modelul lui Hristos din Matei 6

Rugăciunea Domnului Isus…

„Tatăl nostru care eşti în ceruri!” – Întotdeauna avem nevoie să recunoaştem în primul rând şi întâi de toate cui ne adresăm. El (Dumnezeu) este Tatăl nostru ceresc. Ne adresăm Lui cu respect precum ne adresăm cu respect tatălui nostru pământesc. El este singurul Dumnezeu adevărat care a creat toate lucrurile din Univers, inclusiv pe noi. El ne iubeşte şi avem nevoie să-I arătăm dragostea noastră.

„Sfinţească-se Numele Tău” – Trebuie să-L vedem pe El sfânt şi sfinţit; vrednic de laudă, onoare şi glorie!

„Vie împărăţia Ta” – Recunoaştem că împărăţia Sa se apropie. Ne rugăm ca Isus Hristos să vină în curând şi să-Şi stabilească împărăţia când vom domni cu El pentru veşnicie.

„Facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ” – Avem nevoie să ne rugăm ca voia Lui să se facă în vieţile noastre, ca să-I aducem slavă aici pe pământ, după cum El este slăvit în cer. Avem nevoie să facem toate lucrurile în felul Lui, în loc să acţionăm în mod egoist pentru a ne satisface propriile dorinţe.

„Pâinea noastră cea de toate zilele (sau: pentru mâine.) dă-ne-o nouă astăzi” – Ar trebui să-L rugăm pe Tatăl nostru să poarte de grijă nevoilor noastre, exact cum a promis în Cuvântul Său Sfânt. Cuvântul Lui ne spune că noi nu avem pentru că nu cerem. Desigur, trebuie să-L cunoaştem pe Dumnezeu în primul rând prin Fiul Său – Domnul şi Mântuitorul nostru personal. Dacă nu-L cunoaştem pe Hristos, Dumnezeu nu răspunde la rugăciunea aceasta pentru hrană zilnică.

„Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri” (Greceşte: Lasă-ne datoriile noastre, cum şi noi am lăsat pe ale datornicilor noştri.) – Aceasta ne vorbeşte despre iertare între asociaţi, vecini, prieteni, în familie şi între cei dragi. Toţi oamenii din viaţa noastră cu care intrăm în contact în situaţiile sociale sau de afacere sunt incluşi la fel. Dacă nu putem să-i iertăm pe alţii, cum putem aştepta că Tatăl nostru ceresc să ne ierte pe noi?

„Şi nu ne duce în ispită” – Avem nevoie să-L rugăm pe Tatăl nostru ceresc să ne ajute să recunoaştem fiecare lucru rău, fiecare ispită din faţa noastră. Avem nevoie de ajutor pentru a fi focalizaţi asupra Tatălui nostru şi a vedea răul în care putem cădea, cursa pusă de Satan pentru a ne coborî la nivelul lui.

„Ci izbăveşte-ne de cel rău” – Ajută-ne, dragă Tată, să-L evităm pe acest mincinos şi amăgitor. Fă să vedem clar calea pe care vrei să umblăm. Prin puterea Duhului Sfânt care locuieşte în noi, fă că niciodată să nu ne abatem de la voia şi calea Ta…

Rugăciunea „Tatăl nostru” – O încheiere glorioasă

Unii comentatori cred că încheierea rugăciunii „Tatăl nostru” – „Căci a Ta este împărăţia şi puterea şi slavă în veci. Amin!” – a fost adăugată de către altcineva decât scriitorul original. Indiferent dacă lucrul acesta este sau nu adevărat, această ultimă frază accentuează pur şi simplu mai mult lauda şi gloria pentru Dumnezeu Tatăl – deci ea este absolut biblică… o încheiere glorioasă a modelului de rugăciune către Dumnezeu!

[Copyright © AllAboutWorldview.org. Sursa: www.allaboutworldview.org]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *