de Bill Schnoebelen
„Evanghelia” lui Glenn Beck
Fără a vrea să par că atac dur o chestiune, mormonul nostru favorit, Glenn Beck, devine tot mai mult un predicator decât un comentator. De la Anul Nou, emisiunea lui devine tot mai mult orientată New Age. (Cele două „credinţe” sunt de fapt destul de similare!)
El are de asemenea o nouă carte, numită CELE 7 MINUNI, pe care a scris-o împreună cu psihiatrul Keith Ablow. (Tocmai ce ne trebuie, mai multă psihologie!) Ne trebuie mai puţină psihologie şi mai multă BIBLIE! Cartea este un macat excentric (scuză-mi expresia) al teologiei „Restaurării” (AA etc.), psihologiei pop, învăţăturii mormone, Un Curs în Miracole, şi al platitudinilor despre ajutorul de sine. „Noutatea” este că el promovează cei „Patru E” [în limba engleză, n.tr.]. Aceştia ar fi:
1) Iluminarea;
2) Educaţia;
3) Împuternicirea;
4) Antreprenoriatul.
Desigur, ca în tot ce face Beck, diavolul se află – literalmente – în detalii. Ca toţi mormonii, Beck foloseşte termeni familiari, dar îi redefineşte. Teologia „cuvintelor impresionante” sună bine, până te întrebi ce vrea să spună el prin acei termeni.
Iluminarea, de exemplu, poate să însemne ceva cu totul diferit pentru cineva ca mine, care înţelege ce înseamnă termenii pentru tipii cei răi. Am fost „iluminat” de Lucifer în Loja Masonică. Am fost mai apoi „iluminat” de zeul mormonismului în templul mormon. Este acelaşi templu în care Beck a mers probabil cu soţia lui! Termenul este de asemenea cuvântul englezesc înrudit cu „Illuminati”! Un illuminat este cineva care a fost „iluminat”. Are Beck o agendă secretă aici? Încep să cred că răspunsul este DA.
Nu se poate nega că Beck oferă o mulţime de informaţii bune. Dar aminteşte-ţi vechea zicală, diavolul îţi va spune nouă adevăruri ca să strecoare o minciună! Pentru el, educaţia înseamnă să promoveze frauda că toţi cei patru „Părinţi întemeietori” ai noştri erau creştini de nădejde. El promovează de asemenea teologia postmodernă şi New Age. Educaţia pare, de asemenea, să însemne că el promovează propria lui „evanghelie” ciudată a mântuirii fără Hristos. Într-o emisiune recentă, şi-a informat audienţa că atunci când ajungi în cel mai rău punct (un termen al Alcoolicilor Anonimi) şi apoi ai o experienţă de convertire, nu este lumină.
Aş spune în mod categoric că depinde la ce te converteşti şi cine face convertirea. Când am avut experienţa convertirii la piciorul patului meu în 1984, am fost UMPLUT cu lumina Duhului Sfânt. A fost minunat. Nu am ştiut niciodată cât de gol eram până nu am fost umplut de cer. Am fost eliberat de o istorie intensă a abuzului de cocaină! Aş spune că fără ADEVĂRATA Evanghelie şi fără ADEVĂRATUL Duh Sfânt, „experienţa ta de convertire” va fi întunecată şi va deveni şi mai întunecată.
În acelaşi segment, Beck face observaţia că trebuie să-ţi ispăşeşti propriile păcate. Câţi creştini ar fi de acord cu aceasta? Este ceva din MAREA CARTE a Alcoolicilor Anonimi şi din teologia mormonă, nu din Biblie! Îmi pare rău, domnule Beck. Isus a ispăşit păcatele mele la Calvar, cu sângele pe care l-a vărsat. Dar bineînţeles, apostolul mormon din vremurile de început Orson Pratt învăţa că „sângele lui Isus” nu a avut mai multă valoare decât sângele unui câine mort.
Totuşi, câţi dintre ascultătorii lui acceptă cu voioşie aceste lucruri, fără să realizeze că este „o altă evanghelie”? Este ceva adevărat în special când lideri ca James Robison, David Barton şi alţii iau loc lângă el şi au părtăşie cu el ca şi cum ar fi tovarăşi buni. În timp ce acest newsletter urma să fie tipărit, Beck s-a lăudat de fapt cu întâlnirea lui cu Dr. Billy Graham. Aceşti oameni nu realizează că Beck este un duşman al crucii? Rețineți, indiferent cât de fermecător poate să fie, Glenn Beck (ca bun mormon) crede că poate să devină realmente un zeu!
Evanghelia distorsionată: doctrina ciudată a lui Beck
Deoarece eu şi alţi câţiva creştini am început să-i provocăm pe liderii creştini care îi stau alături lui Beck, am primit unele răspunsuri. Unii dintre aceşti învăţători susţin că Beck este creştin de curând şi că trebuie tratat cu blândeţe.
Cu siguranţă, trebuie să fie tratat cu blândeţe, dar trebuie şi să fie mustrat cu dragoste. Mulţi pastori importanţi susţin că Beck este mântuit. Aceasta este – desigur – între el şi Cel Atotputernic. Tot ce pot spune eu este că am fost mântuit când eram mormon în 1984, şi am părăsit Biserica la nouă luni de la mântuire. Am înţeles că era o ţesătură de minciuni şi jumătăţi de adevăr.
La pag. 148-150 ale cărţii mai sus-menţionate, Beck spune că a cercetat amănunţit Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, deci nu poate pretinde ignoranţa cu privire la învăţăturile ei bizare.
În carte, Beck promovează un fel de „evanghelie” care are mult mai mult de-a face cu evanghelia lui Oprah decât cu Evanghelia lui Isus! Este o spiritualitate călduţă, neclară, postmodernă, care are puţine în comun cu Biblia.
Cunoaşte-i după roadele lor
Aminteşte-ţi, când Isus a spus că îi vei cunoaşte pe învăţătorii falşi după roadele lor, El nu vorbea despre cât de DRĂGUŢI sunt. I-a numit „lupi în haine de oi”. Prin definiţie, acesta ar fi cineva care pare plăcut şi creştin, dar lăuntric îi învaţă pe alţii doctrine condamnabile.
Aminteşte-ţi, când Beck stă alături de David Barton şi de alţii, este un membru cu o poziţie bună într-o biserică ce învaţă că toate bisericile creştine sunt apostate. Că toate, inclusiv biserica lui Barton, au o formă de evlavie, căreia îi neagă puterea. Acesta este mesajul central al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.
Sunt sigur că unii dintre aceşti oameni cred că salvarea ţării este mai importantă decât ambiguităţile doctrinale. Dar acestea nu sunt diferenţe neînsemnate. Mormonii neagă:
– mântuirea prin har prin credinţă;
– dumnezeirea lui Isus;
– senţa Bibliei;
– natura Dumnezeirii.
În plus, în cartea lui, care îl are drept coautor pe Ablow, Beck prezintă multe învăţături contrare Bibliei:
El afirmă că oamenii sunt inerent buni (p. 165).
El spune să te rogi oricărei puteri mai înalte în care crezi (p. 132).
El promovează meditaţia transcedentală şi alte practici oculte orientale. Spune, de asemenea, că Duhul lui Dumnezeu a locuit în noi cu mult înainte de a ne fi născut (p. 79).
El spune să găseşti o religie care funcţionează pentru tine şi să rămâi la ea (p. 157).
El învaţă reîncarnarea (p. 236).
El învaţă că nu există iad şi nu există un lac de foc (p. 149).
Beck promovează panteismul şi paneismul – că Dumnezeu este în toate.
El spune că toţi suntem copiii lui Dumnezeu, dar Isus a spus că fariseii, între alţii, erau copiii diavolului!
El spune că niciun copil nu se naşte păcătos, că nu există păcat originar (p. 162).
El vorbeşte despre „sinele mai înalt”, „cel mai înalt sine” al tău. Sunt termeni luaţi direct din manualul maestrului magician Aleister Crowley şi din societatea ocultă Zorii Aurii. Dacă nu eşti un creştin regenerat, nu ai un sine mai înalt! Dacă eşti născut din nou, ai Duhul Sfânt. Orice altceva sunt palavre.
El tot vorbeşte despre „adevărul tău” şi „adevărul meu”. Este ceea ce se numeşte teologie postmodernă şi este total nescriptural.
Dacă adevărul lui Beck este că Dumnezeu este o fiinţă extraterestră cu trup, părţi şi pasiuni, iar adevărul Bibliei este că El este Duh, acestea nu pot fi AMÂNDOUĂ adevărate!
În domeniul lui Iahve, există UN singur adevăr!
Lupi în haine de oi
Trebuie să fim circumspecţi în ceea ce priveşte incursiunile tot mai numeroase ale lui Beck în creştinismul evanghelic!
În timp ce acest newsletter urma să fie tipărit, s-au întâmplat două lucruri cheie. Primul, Mitt Romney a anunţat formarea unui comitet pentru a decide dacă ar trebui să candideze la Casa Albă.
Al doilea, Beck a anunţat că renunţă la emisiunea lui zilnică la televiziune pe canalul FOX News, şi se îndreaptă spre alte locuri, care nu sunt clar definite în acest moment.
Aminteşte-ţi doar, în ciuda tuturor informaţiilor bune pe care le poate face cunoscute despre politică, economie, materiale despre conspiraţie, el tot este un învăţător fals.
Diavolul îţi va spune zece lucruri adevărate ca să strecoare o minciună! Ai grijă!
[William J. Schnoebelen, The Gospel Distorted: Beck’s Strange Doctrine. Copyright © 2011 William J. Schnoebelen. Tradus şi preluat cu permisiune.]