Să vorbim deschis despre Nostradamus

de Sharon Schnoebelen

Sharon Schnoebelen

Sharon Schnoebelen

Nostradamus (Michael de Nostradame – 1503-1566) a fost un medic francez, consilier şi astrolog al regilor Henry II şi Charles IX, renumit pentru prezicerile lui atât despre evenimentele timpului său, cât şi despre viitorul îndepărtat. În 1955 şi în anii următori a publicat zece poeme lungi, fiecare conţinând o sută de catrene. Prezicerea morţii lui Henry II s-a împlinit în timpul vieţii lui Nostradamus. El a prezis chiar şi data propriei sale morţi în avans, şi data când trupul său avea să fie exhumat mai târziu.

Nostradamus a văzut dinainte declinul Bisericii Romei, ca rezultat al progreselor din ştiinţă şi astronomie. El a dat anul 1607 pentru aceasta (Lippershey a inventat telescopul său în 1608). A profeţit persecutarea astronomilor de către biserică şi confiscarea cărţilor lor. A văzut dinainte şi apariţia raţionalismului. Domnia oamenilor de rând este un alt eveniment în care a văzut dezastrul Vaticanului şi a numit corect anul 1792. Acela a fost anul Revoluţiei Franceze, care a fost violent anticlericală şi toate celelalte, şi a distrus catolicismul în Franţa pentru mulţi ani.

Dar descifrarea versurilor lui necesită interpretare. Cunoaşterea viitorului era periculoasă pe vremea aceea, de aceea Nostradamus a ascuns ce vroia să spună într-un limbaj variat, care includea franceza, spaniola, latina, italiana, greaca şi ebraica. A făcut de asemenea anagrame şi permutări de silabe. A reuşit atât de bine în camuflajul său, încât Biserica nu i-a pus cartea în Index Census Liborum (Indexul Cărţilor Interzise) până în 1781.

Nostradamus era romano-catolic şi nu se considera un duşman al Bisericii. De fapt, a prezis apariţia unei credinţe purificate în viitorul îndepărtat când „moartea trupului nu va mai fi considerată un sacrificiu” şi „ziua morţii va deveni o altă zi de naştere”. Aceasta se aplică apariţiei spiritualismului în secolul 19.

Altele dintre previziunile lui se aplică îndeaproape Primului şi celui de al Doilea Război Mondial. Înţelesul lor totuşi a fost obscur până ce s-au împlinit. Sute de alte catrene aşteaptă încă să fie explicate. De aceea, ele pot să fie exacte sau groaznic de greşite.

Dar ce spune Biblia?

Este evident din istorie că Nostradamus a manifestat cu adevărat un anume fel de dar profetic. Oricât de controversate ar fi unele dintre catrenele lui în ceea ce priveşte neclaritatea explicării, multe dintre prezicerile lui s-au întâmplat cu adevărat. Reţinând aceasta, ar trebui să judecăm dacă este profet după standardele biblice. Doar pentru că un profet face profeţii care se împlinesc, nu înseamnă neapărat că el este de la Duhul Sfânt. De fapt, precizia prezicerilor este doar unul din mai multe teste date de Cuvânt:

Testul # 1) Profetul trebuie să fie 100% precis (vezi Deuteronom 18:20-22). Aceasta înseamnă că şi dacă O singură profeţie este greşită, atunci toată „misiunea” lui profetică se prăbuşeşte. De aceea afirmaţiile profetice ale liderilor de cult ca Joseph Smith (Mormonii) sau Corpul de Guvernare al Martorilor lui Iehova (Watchtower) pot fi atât de uşor evaluate şi înlăturate. În cazul lui Nostradamus, inscrutabilitatea multora dintre profeţiile sale le face dificil de descifrat, aşa cum s-a menţionat mai sus. De aceea, sunt multe moduri de a le interpreta. Aceasta face dificilă siguranţa cu privire la ceea ce se spune.

Este ca în cazul ghicitorului proverbial care îi spune clientului: „Vei întâlni un străin înalt, cu părul negru, într-o noapte ploioasă.” Este ceva atât de vag, încât aproape sigur se va împlini dacă vei aştepta destul de mult. Similar, de cînd şi-a scris Nostradamus enigmaticele catrene au trecut aproape 400 de ani de istorie pe care putem încerca să îi potrivim în ele. Fireşte, unele lucruri par să se potrivească. Adiţional, chiar unele din lucrurile care par destul de clare şi de precise prezintă unele probleme.

De exemplu, lui Nostradamus i se acordă credit pentru că a prezis venirea lui Hitler şi blitzkrieg-ul lui în Europa. Totuşi, Nostradmus l-a numit pe omul din profeţie „Hissler”. Acum, fără îndoială că mulţi vor spune că este exagerat să condamni un om pentru o prezicere făcută cu aproape patru secole mai devreme fiindcă a greşit două litere. Totuşi, „aproape” nu are valoare, cu excepţia copitelor pentru cai şi grenadelor de mână. YHWH este PERFECT şi Cuvânt Lui este PERFECT (Psalmul 12:6-7), şi dacă susţii că eşti un profet adevărat, profeţiile tale trebuie să fie 100% corecte, nu doar 80%.

Un profet adevărat, Isaia de exemplu, menţionează un alt cuceritor, Regele Cir al Persiei, cu aproape 200 de ani înainte ca regele să se nască; şi prezice exact, până la ultimul detaliu, ce va face Cir (vezi Isaia 44:28 şi alte părţi). Profeţia a fost scrisă în jurul anului 712 î. Hr. şi s-a împlinit cam 176 de ani mai târziu. Isaia a spus corect numele lui Cir, fiindcă era un profet adevărat, Nostradamus „a greşit puţin” fiindcă era un profet fals.

Neîndoielnic, există alte locuri unde se poate dovedi că Nostradamus s-a înşelat. Pentru Dumnezeu, nu contează de câte ori a avut dreptate. Contează doar dacă a greşit o dată, şi a greşit. La fel cum este nevoie de o singură crimă pentru ca cineva să fie criminal, este nevoie de o singură profeţie falsă ca cineva să fie un profet fals.

Testul # 2) Profetul nu îi poate îndepărta pe oameni de închinarea la adevăratul Creator (Deuteronom 13:1-3). Nostradamus nu pare să fi fost un creştin tradiţional. Deşi tehnic nu era întocmai idolatru, era astrolog şi catolic. Astrologia era interzisă de Sfânta Biblie (vezi Levitic 19:31, 20:6; Deuteronom 18:14; Isaia 19:3; Ieremia 29:9 şi Ezechiel 13:23). Este îndoielnic că YHWH ar binecuvânta cu incredibile puteri de profeţie pe un om care trăia într-un asemenea păcat. Adiţional, deşi catolicii sunt sinceri şi unii dintre ei sunt fără îndoială creştini, există multă idolatrie în practicile lor – în special pe vremea contemporanilor lui Nostradamus. Vaticanul neagă doctrina cheie a Evangheliei: mântuirea prin har, prin credinţă (Efeseni 2:8-9). Destul de ciudat, însuşi numele  Nostradamus înseamnă „Doamna Noastră” (adică Notre Dame). Toate acestea nu sunt semne bune cum că Nostradamus ar fi un profet adevărat. Nu există dovezi că L-ar fi mărturisit vreodată pe Isus sau că ar fi condus pe cineva la Hristos. În special astrologia lui este departe de adevărul lui Dumnezeu.

Testul # 3) Este ca cel ca al doilea test. Spune că dacă ceva ce zice profetul nu este în acord deplin cu Biblia, este din cauză că „nu au răsărit zorile pentru el” (Isaia 8:20). Aşa cum am spus deja, Nostradamus a fost implicat în practici care l-ar descalifica din acest punct de vedere, ca să nu mai spunem nimic despre faptul că unele din profeţiile lui nu sunt în acord cu profeţia biblică.

Atunci cum de a putut fi atât de precis?

Din moment ce Nostradamus nu a fost un profet al lui Dumnezeu, atunci cum de profeţiile lui par să se împlinească în atât de multe cazuri? Ei bine, cea mai bună ipoteză este că era folosit de Satan. În timp ce diavolul nu poate cunoaşte cu precizie viitorul, el POATE să-şi facă planuri. Apoi poate cu siguranţă să descopere acele planuri celor care îi slujesc sau celor care, fără să ştie, sunt manipulaţi de el. Dacă Cel Atotputernic nu intervine şi nu opreşte planurile lui Satan, ele se vor împlini şi profeţia va deveni adevărată. Textele menţionate mai devreme în Tora fac clar că YHWH îngăduie ca profeţii falşi să testeze pe poporul Său, chiar şi unii care ocazional fac ceea ce par să fie preziceri incredibil de precise.

Diavolul este un jucător de şah experimentat şi plănuieşte lucrurile cu secole înainte, fiindcă este, bineînţeles, nemuritor.

Observaţi că mare parte din ce prezice Nostradamus implică lucruri rele: moarte, război, oameni ca Hitler etc. Satan poate să fi avut toate acele planuri şi acei oameni în minte şi să-i fi transmis lui Nostradamus acestea prin subordonaţii săi, demonii sau duhurile familiare, la fel cum femeia demonizată din Fapte 16:16 era capabilă să profeţească adevărul prin puterea diavolului.

Nostradamus era un fel de vrăjitor sau magician. Istoria arată clar că practica ocultismul. Ca atare, este probabil că a practicat magia neagră sau demonologia, deşi nu există probe directe în acest sens. Chiar astrologiei lui ar fi un păcat destul de serios ca să deschidă uşa pentru ca Satan să-i invadeze inima şi sufletul. Satan l-a folosit cu siguranţă pe Nostradamus şi scrierile lui de-a lungul secolelor ca să-i îndepărteze pe oameni de YHWH şi de adevărata profeţie a Bibliei, până în domeniile întunecate ale ocultismului. Amintiţi-vă, Satan ne va spune nouă adevăruri ca să strecoare o minciună, şi tocmai aceasta pare să se întâmple cu Nostradamus.

Cu toate acestea, YHWH opreşte frecvent planurile lui Satan, şi acesta ar explica neregularitatea şi obscuritatea multora dintre profeţiile lui Nostradamus. Numai YHWH şi profeţii Lui pot fi 100% precişi. Biblia este CHIAR ATÂT DE PRECISĂ. Nicio profeţie a Bibliei nu a dat greş în a se împlini – unele dintre ele au fost făcute cu 400 de ani sau mai mult înainte de împlinirea lor – altele aşteaptă încă să se împlinească. Încrede-te în Biblie şi în Domnul Yah’shua (Isus) şi lasă-l pe Nostradamus acolo unde îşi are locul, în lada de gunoi a curiozităţilor istorice.

[Sharon Schnoebelen, Straight Talk #8 On Nostradamus. Copyright © 2009 Sharon Schnoebelen. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *