Secte – Vidrenii

Secta Vidrenilor – Măguri-Răcătău

Secta Vidrenilor – un exemplu de fanatism religios dus la extrem

Sectă Vidrenilor, cu membri care refuză să vorbească, nu-şi lasă copiii la şcoală sau la medic şi-i însoară între ei, este un exemplu de fanatism religios împins la extrem. Sigur, nu sunt de condamnat discursurile despre propriul Dumnezeu şi despre credinţă. Dar când cei mici mor pentru că nu sunt duşi la spital, lucrurile se schimbă.

Exemple de fanatism religios găsim şi-n ortodoxie. Ce anume i-a întunecat mintea călugărului Daniel de la Tanacu, cel care a sfârşit după gratii pentru că a condus un ritual de aşa-zisă exorcizare? Doar el ştie…

Numai simplă pronunţare a cuvântului „sectă” îi face pe mulţi dintre creştini să se crucească şi să scuipe în sân… Adevărul gol-goluţ e că astfel de comunităţi există peste tot în lume. Iar numărul cultelor ai căror membri trăiesc în mizerie şi-n afara legii e în continuă creştere.

Un clan din Măguri-Răcătău, Cluj, de exemplu, a ajuns în centrul atenţiei când s-a aflat că unul dintre membri, tată a opt copii, îi izolează voit de viaţa „păcătoasă” de afară. În timp ce bărbatul îşi susţine discursurile cu patosul unui profet, micuţii habar nu au ce este acela un medic. Nu au prieteni şi nu scot o şoaptă fără acordul capului familiei.

Mama i-a lăsat, mai mult de nevoie, în urmă cu câteva luni. „Am fost bătută şi izgonită”, povesteşte femeia. Totul, după ani în şir de dăruire cu abnegaţie unei false credinţe. Şi după un vis ciudat al liderului sectei, căruia i s-ar fi închipuit că Eugenia şi-a înşelat soţul şi şi-a violat copiii.

Povestea Vidrenilor îşi are, de fapt, rădăcinile prin anii ’80. Atunci, un bătrân numit Nicolae Vidreanu s-ar fi certat cu fraţii săi penticostali pentru supremaţie în cadrul bisericii din localitate. Iritat de faptul că nu este recunoscut ca lider spiritual, şi-a căsătorit cei cinci băieţi cu cinci surori. Numite, întâmplător, Vidreanu. În sectă trăiesc, după propriile reguli enigmatice, în jur de 40-50 de persoane.

Au făcut un legământ de tăcere şi trec peste el doar când merg la magazinul din comună, să-şi ia de-ale gurii. Îşi îngroapă morţii în munte şi nu anunţă când li se nasc copii. Se căsătoresc între ei şi consideră învăţătura drept unealtă a Satanei. Cei mici merg la şcoală până în clasa a opta.

După… sunt îndoctrinaţi. Înghit, zilnic, pastile despre Dumnezeul descris de „înţelepţii” sectei. Biserica le e propria locuinţă. Cel mai mai grav este, însă, că Vidrenii refuză asistenţa medicală. Au fost cazuri când copii care ar fi avut o şansă s-au stins tocmai din acest motiv.

Vreme de 15 ani, Vidrenii din sectă au plecat capul în faţă liderului spiritual. Femeie simplă, fără prea multă carte, Eugenia a fost cea care a zguduit zidul de tăcere şi mister ce protejează secta. A cerut ajutor autorităţilor, iar cei opt copii au ajuns la protecţia copilului Huedin.

În urmă cu mai bine de un an şi jumătate, instanţa a decis ca tatăl să fie decăzut din drepturi. Micuţii, cu vârste între 2 şi 14 ani, au rămas în grija statului.

Exemple de fanatism religios sunt multe. E greu de uitat ce s-a întâmplat la mănăstirea Tanacu, în 2005, după un aşa-zis ritual de exorcizare. O călugăriţă a fost crucificată şi a pierit înfometată şi însetată, după trei zile de chin. „Tartorul” care ar fi încercat să o lepede de Satana: călugărul Daniel Corogeanu, stareţul lăcaşului.

După cele trei zile de post forţat şi rugăciune, măicuţele s-au speriat şi au chemat salvarea. Era mult prea târziu, însă. Odată cu primele întrebări ale anchetatorilor, a început un întreg tărăboi. Trimişii Bisericii s-au lovit de furia credincioşilor, care vedeau în părinte un sfânt.

În cele din urmă, părintele a ajuns în faţă instanţei şi a primit 14 ani de închisoare. În nicio clipă, însă, nu s-a declarat vinovat şi nu şi-a asumat răspunderea pentru cele întâmplate. Ba chiar, la un moment dat, anunţa că-şi va căuta dreptatea la Haga.

Sursa: acasatv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *