Cuviosul Cosma Athonitul, Apostol în Zair (1942-1989). Apusul vrăjitoriei

Dimitrie Aslanides și monahul Damaschin Grigoriatul – Cuviosul Cosma Athonitul, Apostol în Zair (1942-1989). Apusul vrăjitoriei

Apusul vrajitorieiÎncă de la vârsta de nouăsprezece ani, el a primit de la Dumnezeu chemarea să lucreze în câmpul Său misionar. Având o personalitate dinamică, „inspirată de o dragoste arzătoare pentru Hristos, el nu a vrut să ducă o viață crestinească convențională, nici să se mărginească la o simplă carieră si slujbă eclesiastică. Dorea să se dăruiască cu totul lui Dumnezeu si aproapelui său”1. N-a căutat laude, deoarece „grija lui de căpetenie era mântuirea oamenilor și zidirea Ortodoxiei în Zair”2. Iubitul Cosma era, după cuvintele fostului Mitropolit Augustin al Florinei, „deschizătorul de drum al unei frumoase călătorii pentru neamul nostru”. El si-a făcut din porunca lui Hristos (învățați toate neamurile) un motiv de despărțire de o lume a compromisului, o poartă de intrare pentru Ortodoxie în regiunile subsahariene și în inimile nenumăratelor suflete. Spre deosebire de misionarii confesiunilor heterodoxe, el pune accent atât pe prima, cât si pe a doua parte a Marii Porunci: Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Reușita lui, sau mai degrabă credinciosia lui în împlinirea primei jumătăți a Marii Porunci3, a fost o urmare directă a credincioșiei și hotărârii statornice de a împlini cea de-a doua parte, adică a-i învăța cum se cuvine să păzească toate cele ce ni le-a poruncit Hristos.

1 Arhimandritul Gheorghe de la Grigoriu, Apostolul Zairului – Părintele Cosma Grigoriatul, Asociația Misionară Sfântul Cosma Etolul, Tesalonic, 1996, p. 160.

2 Idem, p. 161.

3 În decurs de 12 ani, slujind Bisericii din Zair, părintele Cosma a botezat în jur de 15000 de suflete.

Pentru a downloada, clic aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.