Cartea lui Enoh

Cartea lui EnohCartea lui Enoh a fost compusă în secolul al treilea înainte de Hristos. Textul este parţial dependent de cele cinci cărţi ale Pentateuhului atribuite lui Moise. De exemplu, 1 Enoh 1:9 (citată Epistola lui Iuda 1.14-15) este un midraş asupra Deuteronom 33:2.

Mai multe concilii de la începuturile bisericii creştine, de exemplu Conciliul de la Laodice, au considerat că este mai bine să elimine din textele sfinte anumite teme sensibile, cum ar fi ierarhiile divine sau demonice, care puteau degenera în interpretări nedorite.

Textul din Noul Testament, Epistola lui Iuda 1.14-15, apare la începutul capitolului 2 din Cartea lui Enoh, carte ce mai este menţionată de multe ori în Zohar, cartea principală a Kabbalei ebraice.

Capitolul 7

1. Pe când copii oamenilor se înmulțiseră în acele zile. s-a făcut că fiicele lor s-au născut grațioase și frumoase.

2. Și atunci, când îngerii, copii Cerurilor, le-au văzut, s-au îndrăgostit de ele; și ei și-au spus unii altora: să ne alegem femei din rasa oamenilor și să avem copii cu ele.

3. Atunci, Samyaza, șeful lor a zis: „Eu mă tem că voi nu veți fi în stare să vă împliniți gândul vostru.”

4. „Şi că eu voi suporta singur pedeapsă pentru crima voastră.”

5. Dar ei au răspuns: „Noi vă jurăm.

6. Și noi ne legăm cu toții cu blestem; noi nu vom schimba cu nimic planul nostru, noi vom săvârși ceea ce am hotărât.”

7. Într-adevăr ei au jurat și s-au legat între ei printr-un legământ cu blestem. Ei erau în număr de 200 și coborau din Adis, loc așezat în apropierea muntelui Hermon.

8. Acest munte era denumit Hermon (în original armon), pentru că acolo au jurat și s-au legat printr-un legământ cu blestem.

9. Iată numele șefilor lor: Samyaza, șeful lor, Urakabarameel, Akibeel, Tamiel, Ramuel, Danel, Azkeel, Sarakmyal, Asael, Armers, Batraal, Anane, Zavebe, Samsaveel, Ertael, Turel, Yomyael, Arazeal. Aceștia erau șefii celor 200 de îngeri; și restul erau toți cu ei.

10. Și ei și-au ales fiecare câte o femeie, și s-au apropiat de ele și au conviețuit cu ele; și ei le-au învățat vrăjitorii, farmece și însușirile rădăcinilor și arborilor.

11. Și aceste femei au zămislit și au născut uriași.

12. Statura lor era de 300 de coți. Ei au înghițit tot ce munca oamenilor poate să producă, și n-a fost chip să fie săturați.

13. Atunci s-au întors împotriva oamenilor înșiși ca să-i mănânce.

14. Și au început a se repezi la păsări, la dobitoace, la târâtoare și la pești, pentru a-și potoli foamea cu carnea lor și setea cu sângele lor.

15. Și atunci pământul a murmurat împotriva celor răi.

Capitolul 8

1. Azayel i-a mai învățat pe oameni să facă săbii, cuțite, scuturi, platoșe, oglinzi; el le-a arătat cum să facă brățări și podoabe, cum să folosească vopsele, arta de a-și înnegri sprâncenele, de a folosi pietrele prețioase și tot soiul de spoieli, astfel încât oamenii s-au stricat.

2. Nelegiuirea s-a întins; depravarea s-a înmulțit, creaturile încălcau orice ordin și distrugeau tot ce le ieșea în cale.

3. Amazarak i-a învățat to felul de vrăjitorii, de farmece și însușirile rădăcinilor.

4. Armers i-a învățat arta de a dezlega vrăjitoriile.

5. Barkayal i-a învățat arta de a urmări stelele.

6. Akibeel i-a învățat semnele.

7. Tamiel i-a învățat astronomia.

8. Și Asaradel i-a învățat mișcările lunii.

9. Și oamenii, pe punctul de a pieri, au murmurat și glasurile lor s-au ridicat până la cer.

Pentru a downloada, clic pe Cartea lui Enoh.

3 comments

  1. eugen says:

    Este mult mai important ca oamenii să cunoască de la început despre realizările importante ale acestor lucruri biblice. Sunt mulţi care nu cunosc în întregime Biblia deoarece nu s-a predicat aşa ceva, ţin ascunse aceste lucruri, în unele confesiuni, deoarece Satan caută să fie ascunse unele lucruri despre el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.